Tröttnat på ditt jobb och vill byta? Då är det viktigt att du sköter det hela snyggt och lämnar ditt nuvarande jobb på goda termer – det finns nämligen en hel del vett och etikettsregler att tänka på om du ska söka jobb fast att du redan har en anställning.

När du ska söka jobb fast att du redan har en anställning finns det en del saker du bör tänka på för att inte stöta dig med din nuvarande arbetsgivare. Vissa saker är till exempel att aldrig snacka skit om din nuvarande arbetsplats till potentiell ny arbetsgivare, det ställer dig bara i dålig dager hos båda två. Sen ska man även se upp med att söka jobb på sin arbetstid och sin jobbdator, det är något som är väldigt respektlöst. Så hur ska man då göra för att just sköta det hela snyggt? Det är något som ComputerSweden skrivit om och här är de fem bästa punkterna de tar upp:

  1. Måste du verkligen byta jobb? Ibland är det inte en ny arbetsplats man behöver ta sig till för att få ett lyft i karriären. Undersök i stället om det finns några möjligheter på ditt nuvarande jobb för utveckling i stället för att bara söka nytt. Chansen du söker kanske redan finns här.
  2. Tajming är allt. Sök jobbet på rätt tidpunkt på året. Vill du vara före alla andra är den bästa tidpunkten att skicka iväg dina ansökningar redan i augusti för att förekomma alla andra och öka sina chanser till att få tjänsten man sökt.
  3. Sök inte under arbetstid, det är respektlöst.
  4. Använd dina sociala medier. Men gör det smart. Sociala medier kan vara jobbsökarens allra bästa vän om de hanteras på ett smart sätt. Att till exempel bara uppdatera sin linked in när man söker nya jobb är ett uppenbart tecken på att du just söker jobb, var i stället noga med att uppdatera ofta och då och då.
  5. Använd dina kontakter. Det är lättare att få jobb om någon rekommenderar dig, det visar att du har personer som tror på din talang och anser att du skulle vara just den tillgång som behövs på arbetsplatsen.