Att ha ett jobb är viktigt för att livet ska fungera på ett bra sätt, en sysselsättning och lön är viktiga delar för ett fungerande liv. Men vad gör man när man förlorar jobbet, eller bli varslad?

Ekonomin har inte varit den bästa på ett tag, och inte heller arbetsmarknaden mår tipp topp när man kollar till hur många det är som är arbetslösa i landet, och hur många som blir varslade eller uppsagda. Det kan tyckas vara en ganska dyster bild, men det gäller också att vara påläst och veta vad man ska göra när man blir varslad. Det blir lätt en kaotisk tid när man blir stressad, nedstämd och inte riktigt känner för att gör någonting alls. Men det är egentligen vid de tiderna man ska försöka ha så mycket fokus som möjligt, för att se till att allt går rätt till och att man så snart som möjligt kommer till ett nytt jobb om man nu blir av med det. I en väldigt matnyttig artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur varsel går till, och vad man ska göra.

  • Innan varslet kommer så har oftast företaget förhandling med företaget och den fackförening som är på arbetsplatsen, och information ska skickas ut. När sedan arbetsgivaren varslar om uppsägning av personal ska skälen till detta också förklaras.
  • Sedan kickar Lagen om anställningsskydd in, ofta förkortad LAS för att man ska komma överens om vilka individer som är berörda av varslet. Den gamla sist in-först ut-regeln som vi alla har hört om är aktuell här.
  • Efter det här börjar uppsägningarna träda i kraft, och folk blir av med sitt jobb.

Det är så klart jobbigt att bli varslad, och det kan dröja väldigt lång tid mellan det att man får veta att individer ska börja varslas fram till dess att man vet VILKA dessa individer är. Ofta en väldigt jobbig tid för företaget, där många går runt och är oroliga för att bli av med jobbet. Och om du nu blir av med arbetet så gäller det att inte deppa för länge. Oftast klarar du dig rätt bra ett tag om du har varit med i a-kassan och facket och får ersättning därifrån, och en del deppar ihop sig så mycket att de aldrig riktigt kommer igång och söker jobb. Det är väldigt viktigt att snabbt börja slänga ut sina kontakter för att söka nytt jobb, för det sägs att ju längre tid man är arbetslös desto svårare blir det att få jobb, inte bara för att du kommer av dig och trillar ur systemet, utan också för att de du sedan söker anställning av kommer se på ditt CV att det är en stor lucka från ditt senaste arbete till det du söker nu, och det är aldrig något som tas som ett bra tecken. Att hålla koll på ekonomin som arbetslös är också viktig, att ta ett smslån för att se till att räkningarna blir betalda i tid är en bra lösning om du varit ovan med den mindre a-kassesumman och behöver betala räkningarna precis innan nästa bidrag kommer. Men som sagt, försök så snabbt som möjligt att komma ut på jobbmarknaden igen!