Ballonger med tryck trängs tillsammans med företagsbanderollerna utanför IT-mässan i Lund där tusentals besökare hungriga efter arbete, och enligt arbetsförmedlingen är årets mässa större än någonsin – hela 50 olika företag med totalt 380 lediga tjänster är på plats och allihop söker nya talanger.

Appar ikoner molnIT-mässan i Lund är en tradition av det populära slaget. Här samlas mängder av IT-företag på jakt efter nya, hungriga talanger att fylla upp sina kontorslokaler med och det lockar hit en hel del besökare. Till Dagens Industri säger bland annat Carina Friis, som är chef för Arbetsförmedlingen i Lund, att anledningen till att just denna mässa är så populär grundar sig i att en sådan här mässa är en bra mötesplats för arbetsgivare att hitta de kompetenser man söker. För visst är det många kompetenser som söks. Till exempel skriver tidningen Öresunddirekt att man i år söker folk både i Sverige och i Danmark inom IT-branscherna såsom:

  • Utvecklare – både inom hård- och mjukvara
  • Testare och testledare
  • IT-arkitekter
  • Projektledare – med alla möjliga olika sorters kompetenser.
  • Tekniker – inom allt från drift, IT och support
  • Säljare – till både support och med teknisk inriktning
  • Konstruktörer och ingenjörer inom exempelvis mekanik

webbdesign teckningSå den arbetssugne med gedigna IT-kunskaper har verkligen kommit till rätt plats om ett av ovanstående jobb lockar. För här är det just att förmedla arbeten som gäller. Mässan är nämligen skapad genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och organisationen EURES Sweden i samarbete med både Ideon Meeting och Lunds Kommun, något man kan läsa mer om på EURES Swedens Facebook-sida.

Många företag återkommer årligen

Att mässan är populär kan vara något utav en underdrift, detta eftersom att många företag faktiskt återkommer för varje år mässan hålls. Några av dessa är exempelvis Axis, Qlik, Elicit och IBM Client Innovation Center men det kommer också många nya varje år. Ett sådant nytt inslag är bland annat CGI. Så att Ideon meeting skulle stå som värd för detta år, likt de gjorde året innan, var en ren självklarhet – då hade mässan nära 2 000 deltagare. Och med tanke på att Ideon har som uppdrag att skapa jobb är denna sorts mässa helt i linje med deras verksamhet, precis som för Arbetsförmedlingen och Kommunen. Något näringslivschefen i Lunds kommun menar är bland annat att Lund är en viktig plats när det kommer till just digitaliseringen i och att stödja samt möjliggöra rekrytering på IT-området är för honom därför en självklarhet, speciellt som kommunen har ambitioner att nå till en ledande plats bland alla Sveriges kommuner på digitaliserings området. Därför är alla som är intresserade av IT välkomna till mässan och har chans att visa upp sig för företagen och kanske rent av knipa en av de totalt 380 olika jobben som utställande företag har att ge.

Något som mässan också erbjuder är chans till jobb utanför Sverige och detta i till exempel Danmark, Tyskland eller Schweiz eftersom företag från dessa länder också finns på plats på mässan – så det är som sagt inte alls konstigt att just denna mässa kommit att bli så populär och stor som den faktiskt är.