När många svenskar tänker på det svenska samhället så är det en ljus bild av ett samhälle som är frid och fröjd. Men alla som gör det lever med skyggslappar. Det gäller att vakna!

1563665-happy-loving-hands-with-copy-space-eps-8Sverige, ett land som egentligen alla människor vill leva i. I alla fall om man ska tro de svenska medborgarna, eller den svenska vita medelklassen som lever med ett bra jobb och har råd med att gå ut och äta middagar och lyckas komma in överallt. Så är det inte för alla människor. Det finns många människor som fortfarande blir diskriminerade på grund av sin etnicitet.

Två av hundra anmälningar fälls

Enligt en artikel från Sydsvenskan är det få människor som fälls för etnisk diskriminering. Årligen så kommer det in över hundra anmälningar, men det är bara två av alla dessa som fälls i Arbetsdomstolen.

”Under åren 2006-2011 fick diskrimineringsombudsmannen in 72 anmälningar om etnisk diskriminering från industriarbetare, men ingen av dem har tagits upp i Arbetsdomstolen.” (läs mer)

Diskriminering – inget nytt

Länge har det slagits larm om etnisk diskriminering, men det är som att det rinner mellan fingrarna på många. Det är främst män som drabbas av detta då man gjort undersökningar med påhittade namn som man gått ut med på arbetsmarknaden för att söka jobb med. Något som skulle få edgehrsom jobbar med personalfrågor att se rött om detta HR-företag befann sig på ett företag som sysslade med detta tankesätt. När det kommer till kvinnor hamnar de mer i en könsmässig stereotyp än i en etnisk – vilket även också är ett problem och något vi bör jobba på.