Är du sugen på att starta en e-handel? Då finns det en hel del saker att tänka på innen du drar igång din verksamhet såsom vilken plattform du ska använda dig av, vilka varor du ska sälja och vilka regler som gäller inom branschen – det är vad vi tipsar om här idag.

En e-handelsplattform kan se ut på en rad olika sätt och om du vill starta en egen e-handel är detta något att tänka till ordentligt kring innan du väljer. Hos Webon, på adressen https://www.webon.se/losningar/e-handelsplattform, kan du till exempel hitta en plattform som låter dig välja vilken typ av applikationer som din webbplats ska erbjuda, och det skapar bra möjlighet för dig att skapa en bra plats för både dig som handlare och för dina kunder. Men kom ihåg att det är fler saker än bara plattformen som du måste ha koll på när du ska bli en framgångsrik e-handlare – tänk även på att se över vika regler och riktlinjer som finns.

Detta gäller för e-handel

Det finns flera saker att tänka p när man ska starta en e-handel, som sagt. I en artikel från år 2010 i Aftonbladet skriver man om enkelt det är att bara börja köra, och så var det för snart 8 år sedan men inte riktigt lika enkelt är det idag. På verksamt.se kan man till exempel läsa en hel del punkter om vad man måste ha koll på för att kunna starta en e-handel som uppfyller alla kriterier – både ur kundens perspektiv och ur ett lagperspektiv. Vad man skriver är bland annat om:

  • Plattform – man skriver om vikten av att välja en bra och välfungerande plattform
  • Ekonomi och betalning – en viktig aspekt av en lyckad e-handel är dess ekonomi, det ska gå bra för företaget att sälja sina produkter och det ska vara enkelt för kunden att köpa från hemsidan. Att välja en smart lösning för betalning är därför viktigt både för kundupplevelsens skull och för sin egen skull så att det inte blir krångligt att hantera företagets ekonomi.
  • Leverans till kund – du vill självklart att dina kunder ska komma tillbaka igen efter att de handlat hos dig en gång, och en stor avgörande faktor är att leveransen till kunden gått smidigt och bra, därför är det av största vikt att man väljer ett enkelt och snabbt system för leveranser. Välj dina samarbeten noggrant helt enkelt!
  • Lagar och regler – nu till den krångligare biten, du måste följa lagen. Det finns en del lagar och regler att ta hänsyn till såsom just E-handelslagen vilken statuerar att du måste lämna ut viss information om dig själv i egenskap av säljare till dina köpare, det måste veta vem de handlar ifrån kort sagt och detta visar du genom att ha både ett namn på företaget och kunna visa upp ett organisationsnummer.

Tips om att driva e-handel

Självklart är punkterna ovan inte det enda som man måste tänka på när man ska starta en e-handel, det finns även en del saker att ha koll på för att kunna driva och utveckla sin e-handel framåt. Det är också något som finns att läsa om hos verksamt.se men också finns det hos Driva Eget en hel del tips å råd att hämta. Bland annat har man där en artikel som punktar upp 8 råd för att starta e-handel – och den rekommenderas att också ögnas igenom så att du får ordentligt med kött på benen.